Vad är Upright MRI? – Hur, var, när & varför?

Jag har skrivit en del om detta tidigare men eftersom att jag fortfarande, nästan dagligen får frågor angående mitt besök på Medserena Upright MRI centre i London så tänkte jag att jag ska ta det från början.

Jag har som jag gått in på tidigare, gjort allt som går att göra i Sverige. Jag har i princip varit på varenda klinik och sjukhus som finns, träffat varenda specialist, läkare och sjukgymnast. Gjort varenda undersökning och behandling. Och sedan jag var 11 år gammal har jag gjort uppemot 20-25 st vanliga röntgenundersökningar på min nacke. Men trots detta, blev jag då bara värre.

Skärmavbild 2017-12-01 kl. 23.22.14

Så för ungefär ett halvår sedan, när jag insåg  att hjälpen inte fanns i Sverige, kontaktade jag Bert på Nackskadeförbundet. Han driver det på en ideell basis, som en fristående, partipolitiskt obunden riksorganisation. Och tacka vad vet jag för att jag gjorde det samtalet, därför det var han som hänvisade mig till Medserena. Utan honom och hans vägledning hade jag aldrig hittat dit. Och jag hade definitivt inte nu, redan sex månader senare, varit nyopererad sedan tio veckor tillbaka.

Efter det samtalet mailade jag kortfattat min historia till Professor Francis Smith på Medserena för att att boka en tid till en Upright MRI Paket 1 (cervical spine och craniocervical junction). Redan den 5e juli, en vecka senare fick jag en tid. Då fanns det inte utrymme att slåss mer med Försäkringskassan, försäkringsbolag och läkare, utan då åkte jag raka vägen dit och betalade röntgen privat, ca £1360.

fullsizeoutput_1d06

Upright MRI innebär att man scannar ryggraden i upprätt eller viktbärande position, och även i olika vinklar. Den vanliga, liggande MR-undersökningen som Sverige erbjuder kan inte påvisa den patalogin i  nacken som bara blir synlig när en patient befinner sig i upprätt position.

Det säger ju sig självt hur dumt det är att tro att man skulle kunna se all instabilitet i nacken om bilderna är tagna på nacken i liggande position, helt utan belastning. Det är ju inte förens huvudet lägger sin tyngd på ryggraden som du kan se dessa typer av nackskador.

fullsizeoutput_1d08

Röntgenprogrammet jag gjorde tog totalt 105 minuter. Efter det hade jag ett möte med Prof.Smith. Vi gick igenom röntgenbilderna och han förklarade vad han såg och hur jag skulle gå vidare. Jag fick med mig CD skivor med flera hundra röntgenbilder på och två dagar senare skickade han mig en fullständig rapport, där han utförligt förklarade allt. Det var den rapporten jag senare skickade till min kirurg Dr.Gilete i Barcelona, men det är en historia jag går in på i ett senare inlägg.

IMG_0074

Jag är väldigt nöjd med Prof.Smith och mitt besök på Medserena och jag skulle rekommendera alla som lider i samband med sin nacke, att åka dit. Faktum är att min kirurg Dr.Gilete i Barcelona var väldigt tacksam över att det var just där jag hade gjort min MR-undersökning eftersom att det anses vara en av de bästa i världen. Den kameran har störst chans att kunna avläsa diagnoser som t.ex. Craniocervical instability, Atlantoaxial instability, Subaxial instability och Chiari malformation.

Och avslutningsvis- Du kan, i de allra flesta fall, inte se denna typen av nackskador, whiplashskador och allt vad det nu kallas- utan att göra en Upright MRI. Det är rent ut sagt, ett måste. Och trots vad alla läkare i b.la. Skandinavien säger – Det är möjligt att operera nackskador som ex. Whiplash. 

 

 

 

 

Länkar:

Nackskadeförbundet- Läs mer här

Medserena Upright MRI Centre- Läs mer här

Craniocervical instability- Läs mer här

Atlantoaxial instability- Läs mer här

Subaxial instability- Läs mer här

Chiari malformation- Läs mer här

Ni kan också läsa mer ingående om historien om varför jag var tvungen att åka till London och Barcelona för hjälp här

3 reaktioner till “Vad är Upright MRI? – Hur, var, när & varför?

  1. Intressant inlägg och du beskriver det så utförligt. Det visar ju att det finns hjälp att få. Hoppas att fler tar efter dig och gör det som måste för sitt eget bästa. Bevisar också hur mycket mer Sverige har att lära och ta till sig både när det gäller forskning och ersättning till dom som drabbats och behöver specialist vård.
    Ha en bra helg!

    Gillad av 1 person

  2. hej för mycket bra inlägg som är till stor hjälp för många som lider av den sorts skador att förstår vad som händer i ens kropp. vet du om det finns liknande röntgen i Sverige ??
    jag lider själv av en skada i nacken och ryggen som har vänt upp o ner i hela mitt liv. har sökt hjälp på olika håll utan någon som förstår riktigt hur jag har det. mvh

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s