Att inte få rätt hjälp och vård i sitt eget hemland

Jag har innan operationen svävat runt i nackskadad-sfären i flera års tid och inte lyckats slita mig loss från det. Kroniska smärtor i nacken och kognitiva samt motoriska besvär till följd av det, är ingenting som bara går att rymma ifrån. Inte utan rätt hjälp. Tillslut blir man uppäten av smärtan och det blir till den man är, man blir sin nackskada. Och det är någonting man tvingas leva med 24 timmar om dynget, oavsett hur mycket man försöker att undantränga det faktum. Tillslut har man ingenstans att vända sig, ingenting och ingen hjälper ju. Av den enkla orsaken att vi med nackskador, idag, inte har någon rätt till korrekt utredning och diagnos i Sverige.

IMG_1588 3

Så istället söker man tröst och hjälp på annat håll. Man är illa tvungen att bli sin egen läkare eftersom att det inte finns någon som kan ge oss rätt hjälp här hemma. Så istället försöker man att hitta sina egna genvägar, eftersom att den enda, redan utstakade vägen för oss, är dömd att misslyckas. Vi är dömda att fortsätta leva med våra smärtor och handikapp för resten av våra liv, och vi är dömda att bli sämre och sämre för varje dag som går. Fastän det på andra platser i världen, finns hjälp som kan göra oss helt återställda och friska.

IMG_1587 2

Vi människor och våra kroppar är ju uppbyggda på i princip samma sätt, oavsett varifrån i världen vi kommer ifrån. Men varför skulle då en nackoperation som i det här fallet, uträttas i b.la. Barcelona och USA, inte kunna hjälpa oss med nackskador i Sverige? Varför skulle den operationen göra spanjorer och amerikaner friska, men inte oss svenskar? Hur kan man i Sverige neka oss rätt vård? Hur kan de säga att det inte är något fel på oss när vi dag in och dag ut lider i oupphörliga smärtor? Hur kan man säga at det inte går att göra någonting åt våra nackskador? Varför ska svenska nackskadepatienter behöva vända sig utomlands för att få rätt vård? Hur kan man i Sverige förneka diagnoser som finns i andra delar i världen, som om de inte ens existerar? Eller ännu värre, hur kan man dra slutsatsen att det inte är något fel på oss bara för att vi inte ser sjuka ut på utsidan? Hur kan man påstå att vår smärta sitter psykiskt och att vi egentligen bara är deprimerade? För vem får ont i nacken till följd av en depression?

IMG_1592 2

Nu har jag, till skillnad från många andra som fortfarande lider, fått rätt hjälp utomlands. Nu behöver jag inte längre söka tröst och hjälp för att bli av med min smärta. Jag står på andra sidan nu. Men istället måste jag hitta hjälp och skapa mig ny kunskap för framtidens krig, då jag ska försöka skapa mig själv rättvisa. Rättvisa för att jag som svensk medborgare som betalar mina försäkringar och skatt, ska ha rätt att få hjälp och vård för mina skador. Jag ska inte behöva betala min vård själv, inte när förutsättningarna i Sverige sägs vara i framkant med sin så kallade enastående rättvisa.

Det är redan dömt att misslyckas, många har redan försökt men förlorat i både tingsrätten, hovrätten och Högsta Domstolen. Men i framtiden när jag är frisk, så ska jag åtminstone försöka att få tillbaka mina 600.000 kr. Dessutom finns det många exempel på oss drabbade och vi kommer att kunna hjälpas åt. Men att det får gå till såhär i ett land som gör anspråk för att vara en rättsstat i framkant, börjar nästan likna propaganda och kan bara betyda att vi, uppenbarligen har en mycket lång bit kvar att vandra innan vi, på något vis, kan anse oss vara rättvisa i alla insatser.

Annons

12 reaktioner till “Att inte få rätt hjälp och vård i sitt eget hemland

 1. Tack för att du skriver, du formulerar det hela mycket bra!
  Har du funderat på om det är möjligt att få uppdrag granskning eller plus granskar att göra ett reportage om dig som gjort denna resa?
  Hoppas att du känner dig bättre och har en ok dag.

  Gillad av 1 person

 2. Hej Rebecka ! Dina förklaringar ifråga om lika värde över världens alla hörn, vi människor har haft lite av oturen att drabbats samt att bevistas på fel plats när det gäller. Om sjukvården i Sverige och försäkringsbolag har kunnat att vara mera samspelta, så tror jag att lösningen har varit mycket nära sanningen av att få den hjälp som alla har rätt att kräva. Det är en tröghet idag både när det gäller politiker och sjukvårdens högre organ att våga att verkställa radikala beslut. Det skall utredas och det tillsättas en arbetsgrupp och det ska skickas på remissinstans och vete gudar allt. Men min utvärdering är ganska kristallklar i dessa frågor, det finns det ju bara folkvalda politiker, och då förstår ju du Rebecka att kompetensen saknas, därför blir ju detta en tröghet av stora mått, ingen vet hur man ska gå tillväga, utan man tillsätter en arbetsgrupp som får utreda tills dom blir utmattad, och då söker ju dom erforderliga kompetenser som behövs för att kunna gå vidare, ja så kan dom ju hålla på i oändligt. Nog tror jag att det finns goda möjligheter att få specialist läkare på din speciella skada, om sjukvården i Sverige tillåter den möjligheten. Sjukvården i Sverige kan ju omöjligt skylla på kostnaderna, även om denna svåra o.p är ovanligt i Sverige, nu pratar ju jag om att få leva fullgott liv utan att jävlas med försäkringsbolag och övriga mänskliga försäkringar som alla har rätt till. Där har dom glömt bort dom mänskliga värderingarna.
  Sköt om dej Rebecka
  Mvh // Svante W

  Gillad av 1 person

  1. Hej Svante! Tack för din kommentar och dina tankar. Det ligger mycket i det du beskriver. I detta fall angående svenska nackskadepatienter så ligger problemet hos de allra högsta organen och de högre uppsatta personerna. De ger inte övriga Sverige chansen att lösa problemet utan bromsar istället allting. Och det gäller säkerligen inte bara nackskador utan även övriga sjukdomar och skador. Uppenbarligen är det så att man idag måste vara frisk för att orka vara sjuk…

   Du är välkommen att komma förbi någon gång i veckan när du har möjlighet. Rebecka

   Gilla

 3. Såg denna informatinsvideo om skillnad med MR i liggande och i rörelse. Då blir det väldigt tydligt vilken skillnade det är. Kanske intressant för dig också.

  Gillad av 1 person

 4. Hej
  Man blir så ledsen o förbannad, när man läser din berättelse. Jag har själv en stel op i ländrygg och problem i nacke som läkare inte hittat. Men jag fann denna klinik i Stovring på Jylland, Danmark. Jag har genomgått DMX röntgen och focuserad shockvågsbehandling =ESWT. Har inte varit så bra på snart fyra år. http://www.specialklinikkenrebild.dk

  Gillad av 1 person

  1. Hej Hansi!
   Ja visst blir man bedrövad, det är helt förfärligt att så många människor behöver stå ut under dessa rådande omständigheter…
   Det låter intressant, jag har hört talas om shockvågsbehandling tidigare men är inte allt för insatt ännu så ska läsa på om smärtkliniken, tack för länken. Vad otroligt roligt att höra att det ger framsteg. Har du fått svar på vad som är fel på din nacke?

   Rebecka

   Gilla

 5. Jag blir så irriterad och besviken när jag läser din berättelse. Inte nog med att man är sjuk, man ska tvingas bevisa att man är det. Och sen inte få rätt hjälp heller. Det är förskräckligt! Sverige skryter med hur bra vi är och hur bra alla har det för att det ska se bra ut. Vi betalar en av dom högsta skatterna/avgifterna i Europa. För att, som jag trodde, kunna få hjälp av försäkringssystemet när något händer. Det skulle gälla alla oavsett sjukdom. Ge dig inte. Har du tid och ork i framtiden så kämpa för dina rättigheter.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är helt sjukt. Och tydligen måste man vara frisk för att orka vara sjuk också för den delen. Man ska inte behöva kriga och slåss för hjälp på det här sättet. Ingenting är som det sägs vara… Tack det ska jag!

   Gilla

 6. Det är upprör mig något alldeles fruktansvärt. Speciellt när jag i skrivande stund undervisas i just ersättningsrätt av Sveriges ledande jurister och även jag konstaterar dessa fel i rättssystemet. Vill väldigt gärna hjälpa till med vad jag kan i framtiden. Ingen ska behöva driva denna kamp ensam.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s