Bortblåsta synbesvär efter nackoperation

När man dag in och dag ut, lider av kronisk smärta och det sägs att det inte finns någon lösning på det huvudproblemet, eller i värsta fall att man inte ens vet vad som är fel, så letar man alla lösningar man förmår just för att få någon sorts lindring. Så är det ju nästan alltid, oavsett om det handlar om kroppen eller arbetslivet, så bidrar det huvudsakliga problemet med mindre följdproblem.

IMG_1218

I mitt fall var min försämrade syn ett av alla följdproblem jag drabbades av. Jag drog på mig b.la. ögonsmärta (tryck bakom ögonen), dubbelseende, ljuskänslighet, visuell trötthet och andra allmänna synsvårigheter. Allt det har jag tidigare inte vetat vad det berott på. Jag har bara antagit att det är något ärftligt, dålig syn går ju i släkten. Jag hade varit på många vanliga synundersökningar men inget förklarade någonting konkret.

IMG_1211

Men när jag för ca 8 månader, via en sjukgymnast (som var väl medveten om sambanden mellan kronisk nacksmärta och synpåverkan) kom i kontakt med en doktorand optiker och ögonforskare på KI så bestämde jag mig för att göra en mer specialiserad undersökning. Tanken var att vi skulle försöka minska smärtan i nacken genom att minska tröttheten i ögonen. Det intressanta då var att väl där kunde han se att jag såg som en 45-åring och att han via mina resultat kunde utläsa att jag hade grava, kroniska nacksmärtor.

Det är nämligen så att individer med kronisk nacksmärta har mycket intensiva och frekventa synbesvär. Det har bland annat att göra med att de abnorma signalerna i nacken har en stor visuell påverkan. Det kan bidra med allt ifrån nedsatt läskoncentration, ljuskänslighet, svårigheter att bedöma avstånd och visuell trötthet.

IMG_1483IMG_1487

Men så väl där fick jag påkosta glasögon för långt håll och nära håll. Båda med prisma, just för att jag på köpet, även blivit skelögd. Dessutom skulle jag ha ett glasögonpar med tonade glas i färg. Efter ett tappert och långvarigt försök med glasögon så märkte jag fortfarande ingen skillnad och det hade ingen som helst positiv inverkan på min nacke. Jag såg lite bättre men symtomen kvarstod. De synrelaterade problemen jag upplevde var ju allvarligare än att de skulle bli hjälpt av endast glasögon.

IMG_1496

Nu å andra sidan har jag efter nackoperationen använt mina glasögon max fem gånger. Det var som att jag dagen efter operationen, vaknade upp med helt felfria ögon. Jag kan se som en nittonåring borde och det gör inte det minsta ont. Det blev så uppenbart att alla mina synbesvär härledde från min då klämda hjärnstam. Och nu när den inte längre är det så märker jag uppenbara skillnader. Det ska bli oerhört intressant att om ett par månader göra samma undersökning igen för att se hur mina resultat har förändrats. Det ser jag fram emot mycket, just att få det svart på vitt. Det är verkligen tur i oturen att kroppens alla delar hänger ihop med varandra så pass djupt rotat. Men ännu mer tur och fascinerande är det väl att alla dessa följdproblem kommer till rätta på köpet av att grundproblemet gör detsamma.

4 reaktioner till “Bortblåsta synbesvär efter nackoperation

 1. Härligt Rebecka att du kan åka omkring och se något annat, de är risk att man blir en eremit om man blir ensam för länge, de är jättebra med kompisar, och som förstår ditt språk hur din vardag kan vara.
  Det där med ögonen är ett jädrans bekymmer med tanke på allt du har genomgott. Mediciner har en stor påverkan, de erkänner ju inte läkarna, men ett är då säkert att som i ditt fall har fått mycket smärtstillande och andra typer av mediciner, vi är ju olika som människor, men i mitt fall så fick jag sämre syn på mitt högra öga p.ga alla typer av smärtstillande, det blev som grumligt och synskärpan försvann. Vid en senare ögonfotografering så såg dom tendens till en skada på högra ögats synnerv, och dom menade att detta får jag leva med, en jättebra julklapp va, så nu har jag olika glasögon, ett för att läsa med och det andra använder jag vid bilkörning, det kan ju vara något så bra att se vad det står på skyltarna. Jag nämnde till dej för några veckor sedan att jag ville komma och hälsa på och se hur du mår, och framförallt titta dej i ögonen, inte för att vara närgången, men i ögonen så ser man verkligen hur man mår, och är man riktigt duktig så kan man se en del av sjukdoms bilden.
  Men kul ändå Rebecka att du trivs bra för dagen, och sköt om dej.
  Hälsningar // Svante W

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar Svante. Det känns verkligen som att vi har mycket ”gemensamt” på många fronter och som kan vara intressant att diskutera kring. Det skulle absolut vara trevligt att träffas, jag skulle uppskatta om ni kom förbi. Vi kan väl höras i helgen och bestämma något för nästa vecka? Ha en trevlig kväll, Hälsningar Rebecka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s