Såhär såg min skadade nacke ut

Innan jag i ett senare inlägg tänkte visa er röntgenbilder på hur min fastskruvade nacke nu ser ut så tänkte jag att jag nog måste, en gång för alla förklara hur det såg ut dess för innan. Så att ni får någon som helst förståelse till varför en steloperation skulle göra allt så mycket bättre. Vissa av er kanske har greppat allt redan men jag kör på med en, nog alldeles för lång förklaring ändå.

MRI 1 xx

 Jag är (var?) diagnostiserad med och uppfyller kliniska och neuroradiologiska kriterier för:

 • Craniocervical instability (CCI) (läs mer här)
 • Atlantoaxial instability (AAI) (läs mer här)
 • Subaxial Instability (SAI) C4-C5-C6 (läs mer här)
 • Cervicomedullary syndrome

Tidigare trauma/skadehistorik:

 • Whiplashtrauma 26/11/2013. Storslalomtävling
 • Whiplashtrauma 16/12/2016. Storslalomtävling

I mitt fall vet vi inte exakt varför det blivit som det blivit. Vi vet att de två Whiplashtrauman jag erfarit de senaste fyra åren spelar en stor roll men varför jag hade symtom redan vid tio års ålder är ännu oklart. Och det är med största sannolikhet någonting vi tyvärr aldrig kommer att få svar på. Antagligen beror det på att jag fötts med en grav inneboende försvagning i nacken, precis som att vissa föds med extra svaga knän eller axlar. Förhoppningsvis beror det inte på att jag skulle ha Ehlers-Danlos Syndrome (jag ska göra ett separat inlägg om detta senare). Läs mer om min skadehistorik här.  

MRI 2 x

Det hela handlar egentligen om att min nacke varit instabil i tre olika sektioner. C0-C1, C1-C2 samt C4-C5-C6. Jag tror att det kanske säger er mer om jag nämner den aningen flummiga och breda diagnosen ”Whiplash” eller ”pisksnärtsskada”. Man skulle väl kunna säga att Whiplash är som ett ungefärligt, omfattande samlingsord för CCI, AAI och SAI. Whiplash är ett skeende snarare än en diagnos.

Det är allmänt känt att en whiplashskada generellt sett uppstår då kroppen utsätts för en yttre kraft som kastar huvudet från ett ytterläge till ett annat. En whiplashskada leder helt enkelt till en typ av instabilitet och hypermobilitet som kan beskrivas som en stukning av nacken eller i värsta fall- bruten nacke beroende på WAD-grad I eller II. (Whiplash Associated Disorder).

En Whiplashskada kan omfatta b.la. ledband, ledkapslar, kotor, diskar, ligament, muskler, vävnader, hjärnstam, kotpelare och halsryggmärg. Min nacke var i princip, mer eller mindre bruten. Så precis som att det inte är ett hållbart förhållningssätt att gå runt med en bruten fot är inte heller en bruten nacke någonting som läker av sig självt. Ha i åtanke också att en Whiplashnacke kan se många gånger värre ut än vad min gör.

collageTill vänster ser ni min halsrygg i neutralt upprätt läge och till höger en frisk, normal halsrygg i samma läge. Man behöver inte direkt vara radiolog för att se att det är ganska uppenbara skillnader.

collage2Min halsrygg i flexion-extension. Båda bilderna demonstrerar b.la. att jag pga hypermobiliteten och instabiliteten, böj-sträcker nacken på ett felaktigt sätt och att rörelserna sker i inkorrekta sektioner. Ni kan även se ryggradens tryck på hjärnstammen väldigt tydligt.

IMG_0997

I det markerade området ovan kan ni se ”brainstem compression”, alltså att ryggraden orsakar ett mycket intensivt tryck på hjärnstammen. Det här är den främsta orsaken till att Cervicomedullary syndrome och Craniocervical instability orsakar så många symtom. Det finns faktiskt ingen annan diagnos som har samma symptombild.

IMG_8362Bild på min nacke före operationen. Det är rätt sjukt att en nacke som ser så frisk ut på utsidan faktiskt kan ha så många grava skador i sig.

Mina huvudsymtom var:

 1. Kronisk nacksmärta
 2. Huvudet för tungt för nacken att hålla upp (”feeling like a ”bobble-head”)
 3. Mental trötthet
 4. Generell svaghet
 5. Huvudvärk och ögonsmärta

Jag rapporterade även: trötthet, muskelvärk, ledvärk, synproblem, skakningar, svårigheter att svälja, ständigt uppvaknande, hörsvårigheter, svimningar.

Jag rapporterade följande symtom i relation till Brainstem compression och CCI questionnaire: Dubbelseende, Minnesförlust, Yrsel, Vertigo, Tjutande ljud i öron, Talsvårigheter, Händerna blir vitblåa vid kallare temperatur, Blir trött väldigt lätt, Ostabil gång, Klumpigare än vanligtvis, Urinerar väldigt ofta (1-2 ggr/h), Svagare än förväntat i armar och händer, Svagare i benen.

Resultaten på min symtomatologi representerar 65 % ”Brainstem Disability Index”, vilket klart motsvarar Cervicomedullary syndrome.

Än så länge, knappt sex veckor efter operationen kan jag känna att en stor del av alla dessa symtom är helt försvunna. Det ska bli intressant att följa detta vidare nu och se hur det fortsatt kommer att utveckla sig.

1560D646-9514-4752-A4AD-8FC7A975DCA593D6BE90-5514-4CD9-A4EF-46CC3D4C75D1

Mina röntgenbilder ovan är tagna i denna röntgenmaskin, Upright Positional MRI på Medserena i London. Röntgenserien ”CCI & Cervical Spine” som jag gjorde tog ca 1 h och 45 min att genomföra. Jag har alltså flera hundra mer röntgenbilder i fler vinklar osv, men jag valde ut de som är, utan att vara radiolog- lättast att avläsa och förstå. De andra bilderna jag har som är tagna b.la. upp-och nedifrån i ryggraden är de som egentligen intresserar kirurgerna mest men jag tror att de röntgenplåtarna inte säger oss andra så mycket. Men om någon av er vill se även dem, så låt mig veta.

4 reaktioner till “Såhär såg min skadade nacke ut

 1. En jättebra beskrivning av ditt läge, bilderna som du har tagit med var intressanta att tolka.
  Du nämnde om eventuell skelett försvagningar, som eventuellt kan vara medfött. Förmodligen är det nog så, att ditt skelett utom nacke och rygg har en normal tillväxt. Vad det gäller nacke och rygg så innehåller det så många känsliga delar, som bland annat så har ju nervtrådarna sin racerbana efter hela ryggraden upp till nacke och hjärnkontoret. Om vi tar dina ben, fotleder, knän, armar så har du säkert ramlat otaliga gånger i din skidkarriär utan större skador.
  Ryggraden har sitt eget liv, den är väldigt flexibel beroende på din rörlighet, du kan röra dej nästan som du vill, gymnastiska övningar simma, dansa ja i stort sätt allt utan att ryggen tar skada när man är frisk. Men ett olyckligt fall med att du faller hårt och landar på din rygg då kan allt hända. Du kanske inte märker av det på en gång, utan efter en längre tid när nervbanorna har stabiliterat sig, då brukar lättare smärtor visa sig vid framförallt nacke och rygg, ju längre tiden går så smyger sig smärtan sig på allt intensivare tills det blir olidligt. Du har haft en stor portion av otur med din nacke och rygg jag lider med dej Rebecka. Jag har ju berättat för dej att jag lider av svår benskörhet, smärtorna har kommit mer och mer sista tiden, värken sträcker sig ifrån nacken ned till fötterna, man kallar det för strömvärk, en jämförelse som att ha en rejäl tandvärk. Jag tar mediciner en veckotablett en gång per vecka för att bromsa upp eländet.
  Fortsätt mera med din forskning av din skada, du kommer att vara ett stort hjälpmedel vid t.ex föreläsningar om din situation. Sköt om dej // Svante W

  Gilla

  1. Bra förklarat Svante det du skriver stämmer vekrligen, du är oerhört klok! Jag ser fram emot att diskutera allt detta med dig och höra allt om din sjukdom. /Rebecka

   Gilla

 2. Hej
  Mina rtg-bilder påminner om dina, fast jag har även en krök/skolios från sidan. Upplever instabilitet och har utstrålande smärta i huvud/tinning/öga hö. Har kontakt med neurokirurg från Lund som ska börja blockader. Undrar om du har bilder postop?
  Mvh Camilla

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s